droog magazine
HOME   

December 18, 2022

De bizarre familieclaims

van Arthur Graaff


Inleiding | Aan Oostfront gesneuveld | Afrikanen
Bij RAF omgekomen | In Duitse krijgsgevangenschap |
Tante medeoprichtster Anne Frank-huis |
Yad Vashem-onderscheidingen voor ooms en tantes |
Achterneef van generaal b.d. Peter Graaff |
Achterneef van Coen Graaff (warempel, dat klopt) |
Het waarom achter deze claims

to index-page Arthur Graaff files | main page


Arthur Graaff en een artist's impression van diens familieclaims. © Droog Magazine, 2022

Door Bart FM Droog

Inleiding

Uit het onderzoek naar de claim dat de in 1945 in Dachau omge-komen Christaan Graaff een oom van Arthur Graaff geweest zou zijn, was al gebleken dat deze Christiaan een wel heel ver familielid was en beslist geen oom of oudoom, zoals Arthur Graaff al jarenlang beweert. Maar hoe zit het dan met zijn andere familiaire claims? Zoals:


“Een fors deel van mijn Duitse familie vocht aan nazizijde en sneuvelde aan het Oostfront.”

“Achterneef van twee Z-Rhodesische RAF-piloten, broers, die tijdens WO-II sneuvelden, Dewhurst en Stafford Graaff, en van een Zuid-Afrikaanse luitenant, die drie jaar in nazigevangenschap doorbracht, Sir De Villiers Graaff”.

“Mijn tante was mede-oprichtster [van het] Anne Frankhuis.”

“Drie ooms en tantes van moederszijde ontvingen Israëlische onderscheidingen voor het redden van Joden tijdens WO-II van Yad Vashem.”

“Aangetrouwde achterachterneef van Truus Wijsmuller-Meijer.”

“Achterneef van generaal b.d. Peter Graaff en theoloog Coen Graaff.”

“Twee (...) ooms zaten [in kamp Amersfoort] gevangen.”

Het is vrijwel allemaal onzin, zo blijkt uit raadpleging van de Yad Vashem database en genealogisch onderzoek. Het enige dat geen onzin is, is dat de sociaal bewogen predikant Coen Graaff (1922- 1990) inderdaad een oudoom van Arthur Graaff was.

Graaffs vermeende aan het Oostfront gesneuvelde familie


“Een fors deel van mijn Duitse familie vocht aan nazizijde en sneuvelde aan het Oostfront.”
Arthur Graaff, WO2forum.nl, 20-05-2013.

De familienaam Graaff komt zowel in Nederland als in Duitsland voor. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat iedereen met die familienaam direct of indirect verwant is aan Arthur Graaff. Hoe het ook zij: bij de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge, de Duitse zusterorganisatie van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting, zijn deze zes in de Tweede Wereldoorlog omgekomen Graaffs bekend:

Christian Graafff, Gefreiter
(Aachen, 1920 – Rusland, 1943) vermist.
Franz Graaff, Obergefreiter
(Düren, 1922 – Frankrijk, 1944)
Gabriel Graaff, Grenadier
(Vettweiss, 1912 – Rusland, 1943)
Hans Graaff, Stabsgefreiter
(Köln, 1915 – Litouwen, 1944) vermist.
Heinrich Graaff, Kraftfahrer
(Hamburg, 1903 – Darmstadt, juni 1945)
Wilhelm Ludwig Graaff, Pionier
(Rölsdorf, 1915 -Rusland, 1942)

Gezien de geboorteplaatsen is het onwaarschijnlijk dat deze mannen directe familie (als in: broers) van elkaar waren. Mogelijk waren het neven of achterneven van elkaar. Maar van enige directe band met de uit Noord-Holland stammende familie Graaff (de Arthur Graaff-tak) is geen sprake – althans geen banden van na 1849.

Of doelde Arthur Graaff op familie via de moeders of moeders moederlijn? De familienaam van zijn moeder was Smeenk. De Volksbund kent deze drie Smeenks:

Heinrich Smeenk, Gefreiter
(Muhlheim an der Ruhr, 1915 – omgeving Frankfurt am-Main, 1941)
Hendrikus Smeenk, [Nederlandse dwangarbeider]
(Zutphen, 1906 - Versen, 1944)
Hermann Smeenk, Unteroffizier
(Emmerich, 1923 – omgeving Euskirchen (bij Bonn, 1944).

Wederom: geen aantoonbare familiebanden, geen van de drie kwam om aan het Oostfront, en een van hen was zelfs geen Duits militair, maar Nederlands dwangarbeider.

De moeder van Graaffs moeder had Van Ditshuizen als familienaam. Deze naam komt bij de Volksbund niet voor. De moeder van Graaffs vader had Bakker als achternaam. Zij stamde uit een Noord-Hollandse familie Bakker. De Volksbund kent weliswaar 74 Bakkers, maar geen ervan stamt (aantoonbaar) uit Noord-Holland.

to top of page.


Graaffs vermeende familie uit Zuidelijk Afrika.

In een e-mail aan de gemeenteraad van Venray schreef Graaff in 2020 dat hij een “verre neef van twee ooms, die als vrijwilligers in de RAF sneuvelden” zou zijn. Twee jaar later, in een schrijven aan de gemeenteraad van Nissewaard, verhelderde hij dat “ verre neef” in “achterneef van twee Z-Rhodesische RAF-piloten, broers, die tijdens WO-II sneuvelden, Dewhurst en Stafford Graaff, en van een Zuid-Afrikaanse luitenant, die drie jaar in nazigevangenschap doorbracht, Sir De Villiers Graaff.”

Wat is een achterneef? Een achterneef is de zoon van een broer of zus van een van iemands grootouders. Gezien de familienaam zouden deze drie dus kinderen van een broer van Arthur Graaffs grootvader van vaders zijde moeten zijn. Die grootvader heette Jacob Graaff (1885-1963). Jacob Graaff had twee broers, Nicolaas en Coenraad. Geen van twee was de vader van een van de drie genoemde geallieerde militairen.

De RAF-piloten

Stafford Graaff (ca. 1919-1941) en Dewhurst Graaff  (ca. 1923-1944) waren zonen van Hendrik Christian en Lucy Jane Graaff, uit Bulawayo, Zuid-Rhodesië, nu Zimbabwe. Deze Hendrik Christian Graaff (1885-1949) was één van de vijf kinderen van Hendrik Christiaan Graaff (1861-1900) en Maria Jacoba Magdalena Brand (1867-1951) die op 22 juli 1884 in Zeerust (Transvaal, Zuid-Afrika waren getrouwd.

Deze Hendrik Christiaan Graaff of enige Hendrik of Christiaan Graaff zijn niet te traceren in Nederlandse geboorteakten van 1862 of daarvoor. Wat alleen maar kan betekenen dat deze Graaff-tak al vóór de invoering van de burgerlijke stand uit Nederland geëmi-greerd was.

Terugkomend op de omgekomen RAF-piloten: Stafford Graaff sneuvelde niet tijdens een gevechtsmissie, maar kwam om bij een vliegtuigongeluk tijdens zijn opleiding tot piloot. Maar dit terzijde.

De Zuid-Afrikaanse luitenant


Sir De Villiers Graaff in militair uniform. Public domain.

En hoe zit het dat met Arthur Graaffs andere “achterneef”, Sir De Villiers Graaff (1913-1999)? Dit was een zoon van de in Zuid-Afrika geboren Sir David Pieter de Villiers Graaff (1859-1931). Diens vader heette Petrus Novbertus Graaff (1823-1875)– een naam die ook weer niet in 19de eeuwse Nederlandsegeboorteaktes te traceren is. Niet vreemd, want diens vader, Johannes Jacobus Graaff (1790-1822), woonde in Stellenbosch, Zuid-Afrika.

Resumerend: als Arthur Graaff al op enige wijze verwant is met de Graaff-tak of -takken in Zuidelijk Afrika, dan gaat dat terug tot een gemeenschappelijke voorouder van vóór 1800.

to top of page.


Tante mede-oprichtster Anne Frankhuis?

Op 29 februari 2020 beweerde Arthur Graaff op  WO2forum.nl dat zijn tante medeoprichter van het Anne Frankhuis was. Nu weten wie het Anne Frank Huis en de Anne Frank Stichting hebben opgericht. Dat waren mevrouw G. Wijsmuller-Meijer en de heren mr. F. B. Bakels, J. van Hasselt, mr. H. W. A. Heldring en Ton Koot, zo berichtte het Algemeen Handelsblad op 4 mei 1957.

Dat kan alleen maar betekenen dat G. Wijsmuller-Meijer, beter bekend als Truus Wijsmuller-Meijer alias “tante Truus”, die voor en in de oorlog 10.000 Joodse kinderen het leven redde, een zus was van Arthur Graaffs vader of moeder. Echt? Nee.

Om het nog vreemder te maken: op 8 november 2018 verscheen in zowel het Haarlems Dagblad als het Leidsch Dagblad een artikel waarin Graaff beweerde dat hij een “aangetrouwde achterachterneef van ‘Tante Truus’" zou zijn. Maar ook hiervoor vonden we geen enkel bewijs.

to top of page.

Yad Vashem-onderscheidingen voor ooms en tantes?


“
Drie ooms en tantes van moederszijde ontvingen Israëlische onderscheidingen voor het redden van Joden tijdens WO-II van Yad Vashem.”

Arthur Graaff, Antifascist Arthur Graaff benoemd tot rapporteur nazisme voor VN. AFVN-site, 25-03-2020

Arthur Graaff beweerde eerder al dat zijn vader, Bart Graaff, de “Righteous Among the Nations”-onderscheiding van Yad Vashem had gekregen. Uit navraag in Israël en onderzoek van de Yad Vashem-database bleek al dat dit een verzinsel was. Maar hoe zit het dan met bovenstaande claim?

De moeder van Arthur Graaff was Johanna Henriette Smeenk (geboren te Hilversum, 1916, overleden in 1986). Ze had twee zussen (Henriëtte Margaretha Johanna Maria Smeenk (1913-?) en Elisabeth Maria Smeenk (1918-1918) en een broer Gerardus Johannes Franciscus Smeenk (1914-?). Hun ouders, dus Arthurs grootouders van moeders zijde, waren Antonius Josephus Smeenk (Doesburg, 1878 – Hilversum, 1919) en Regnera Louisa Maria Feddema (Groningen, 1885 – Achterveld 1963).

In de Yad Vashem-database met de namen van ontvangers van “The Righteous Among the Nations"-onderscheiding (uitgereikt aan mensen die in de Tweede Wereldoorlog Joden hebben gered) komen deze drie Smeenks voor:

Bernhard Daniel Smeenk
(Enkhuizen, 1908 – Amsterdam, 2002).
Hendrik Smeenk
(Winkelshoek (Gld), 1867- Angerlo (Zevenaar), 1948)

Leendert Smeenk
(Broek in Waterland, 1897 – Nieuwer-Amstel, 1943)

Geen van deze drie was oom en laat staan tante van Arthur Graaff. Waarmee ook Graaffs verdere Yad Vashem- verzinsels weerlegd zijn.

to top of page.

“Achterneef van generaal b.d. Peter Graaff"

Nadat Arthur Graaff (alias Webnetprof) in november 2013 wegens herhaalde copyrightschendingen, plagiaat en andere misdragingen van Wikipedia verbannen was, maakte hij op Wikisage een Arthur Graaff-lemma aan. Daarop schreef hij dat hij “een achterneef van generaal b.d. Peter Graaff ” zou zijn.

Een achterneef is, zoals eerder al betoogd, een kind van een broer of zus van een van iemands grootouders. Generaal Peter Graaff (Bandung, 1936 - Emmen, 2014) zou dus een neefje van Arthurs grootvader Jacob Graaff geweest moeten zijn. Nu had Jacob Graaff twee broers; Nicolaas en Coenraad Jacob. Coenraad Jacob bleef ongehuwd en kinderloos. Ergo: de generaal zou dus een kind moeten zijn van Nicolaas Graaff (1880-1943) en diens vrouw Toontje Bot (1879-1958), die in 1904 in Den Helder getrouwd waren.

Maar toen de latere generaal in 1936 in Nederlands Indië geboren werd was Toontje Bot al 57! Ook is er geen enkele aanwijzing dat het gezin Graaff-Bot ooit in Nederlands-Indië geweest is. Kortom: ook deze familieband is weer een verzinsel.

“Achterneef van theoloog Coen Graaff"

Op  voornoemde Wikisage-lemma schreeef Arthur Graaff ook dat hij een achterneef is van Coenraad Nicolaas (Coen) Graaff (Den Helder, 1922 – Groningen, 1990), predikant en maatschappelijk werker. Deze was was naar aller waarschijnlijkheid wél een zoon van Nicolaas Graaff en Toontje Bot (zie hierboven). En is dus, voor de verandering, een échte achterneef van Arthur Graaff. Een achterneef die bovendien daadwerkelijk in het verzet actief was geweest – volgens het Nieuwsblad van het Noorden van 9 december 1983.

to top of page.

“Twee (...) ooms zaten [in kamp Amersfoort] gevangen.”

Zover valt na te gaan  heeft geen enkele oom van Arthur Graaff in Kamp Amersfoort gevangen gezeten.

to top of page

Het waarom achter deze claims

Arthur Graaff deed al deze claims om zijn acties te rechtvaardigen. Immers, als zogenaamde nabestaande van in de oorlog omgekomen Duitse soldaten, geallieerde piloten, omgekomen verzetsstrijders, Jodenhelpers en gevangenen van het naziregime, zou hij een meer dan legitiem woordvoerder van oorlogsslachtoffers en hun nazaten zijn.

In Graaffs bedrog – want dat is het – stonken advocaten, officieren van Justitie, rechters, burgemeesters, gemeenteraden, Joodse or-ganisaties, journalisten en veel krantenlezers.

En dat terwijl het simpelweg checken van 's mans uitlatingen een ieder leert dat het gros van Graaffs claims op verzinsels berust.


Arthur Graaff geeft bij voorbaat aan niet te willen reageren op nadere vragen mijnerzijds of van andere journalisten die bij media werken die hem niet aanstaan.

Arthur Graaff. Reactie op Indymedia, 17-12-2021.
https://www.indymedia.nl/node/51106#comment-36417




to top of page.